Lubicie oscypki? Mam dla Was prosty przepis na przepyszne tosty francuskie z oscypkiem i żurawiną, czyli polskimi produktami. Kulturowy miszmasz, który wspaniale smakuje. Polecam!
Składniki na tosty francuskie z oscypkiem i żurawiną:
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 malutkie wędzone oscypki
- żurawina w słoiczku
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie tostów francuskich z oscypkiem i żurawiną:
W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
Oscypki przekroić wzdłuż na pół.
Na kromkach chleba tostowego położyć po dwa plastry oscypka i przykryć drugą kromką, dociskając brzegi. Następnie namoczyć je w przygotowanym jajku.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe tosty przełożyć na talerz i podawać z żurawiną.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: