Prosta i bardzo smaczna zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem z dodatkiem marchewki, koperku i zabielana śmietanką. Pożywny posiłek, który robi się błyskawicznie. Idealna dla zabieganych! 🙂
Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem
Składniki:
- 450 g filetu z łososia
- 1, 75 litra bulionu warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 3 duże ziemniaki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy z łososiem, ziemniakami i szpinakiem:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać.
Łososia pokroić w kostkę (około 3 – 4 cm).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.
Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić posiekany szpinak i pokrojonego łososia. Gotować na najmniejszym ogniu około 4 min. Na koniec dodać śmietankę oraz posiekany koperek i delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Uwielbiam wszelkie zupy. Często je gotuję w okresie jesienno-zimowym, aby móc się rozgrzać po powrocie z pracy. Niestety nigdy nie miałam okazji jeść zupy z łososiem, więc bardzo się cieszę, że natknęłam się na ten przepis. Już wiem, co zrobię jutro na obiad. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam! 🙂
Smacznego 🙂
wygląda znakomicie