Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem


Prosta i bardzo smaczna zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem z dodatkiem marchewki, koperku i zabielana śmietanką. Pożywny posiłek, który robi się błyskawicznie. Idealna dla zabieganych! 🙂

Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia
  • 1, 75 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchewka
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.

Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać.

Łososia pokroić w kostkę (około 3 – 4 cm).

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić posiekany szpinak i pokrojonego łososia. Gotować na najmniejszym ogniu około 4 min. Na koniec dodać śmietankę oraz posiekany koperek i delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa rybna pomidorowa


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem