Zupa z fasolki szparagowej


Prosta i bardzo smaczna zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz koperkiem i zabielana śmietanką. Doskonała na każdą porę roku i robi się ją błyskawicznie. Można przygotować ją ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z zielonej lub żółtej. Fanom fasolki polecam wypróbować również przepis na rewelacyjną zupę z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową. Jest mega pyszna! 🙂

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1, 75 l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Chwilę podsmażać.

Fasolkę szparagową umyć, przyciąć końce, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Wlać bulion i dodać zawartość patelni, pokrojone ziemniaki, czosnek niedźwiedzi oraz czosnek granulowany. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać śmietanę kremówkę, wsypać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *