Prosta i bardzo smaczna zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz koperkiem i zabielana śmietanką. Doskonała na każdą porę roku i robi się ją błyskawicznie. Można przygotować ją ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z zielonej lub żółtej. Fanom fasolki polecam wypróbować również przepis na rewelacyjną zupę z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową. Jest mega pyszna! 🙂
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 3 większe ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1, 75 l bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 120 g śmietany kremówki 30 %
- 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy z fasolki szparagowej:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Chwilę podsmażać.
Fasolkę szparagową umyć, przyciąć końce, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Wlać bulion i dodać zawartość patelni, pokrojone ziemniaki, czosnek niedźwiedzi oraz czosnek granulowany. Następnie wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wsypać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: