Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą i malinami


Dzisiaj ekspresowa słodka przekąska. Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą i malinami to przepyszne mini słodkości idealne do popołudniowej kawki 😉

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą i malinami

Składniki (na 16 małych rogalików):

  • 300 g ciasta francuskiego
  • nutella (16 łyżeczek)
  • maliny
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż na pół (powinno być w temperaturze pokojowej). Każdy pasek pokroić na 7 trójkątów. Po bokach ciasta zostaną 4 skrawki (połówki trójkątów), które należy ze sobą zlepić formując 2 trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nutelli i rozsmarować ją zostawiając nieposmarowane brzegi (około 1 cm). Położyć 1 dużą malinę lub 2 małe i zwinąć zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi. Cienka końcówka ma być pod spodem, żeby nie rozwijały się podczas pieczenia. Oba końce zwiniętego rogalika lekko zbliżyć do siebie. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Upieczone można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Rożki francuskie z truskawkami i agrestem

Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe

Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Ciasteczka czekoladowe nadziewane nutellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *