Dzisiaj rożki francuskie z truskawkami i agrestem. Użyłam gotowego ciasta francuskiego, więc przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, rożki zrobicie w oka mgnieniu 😉 Idealne dla niespodziewanych gości. Dzięki agrestowi nadzienie jest kwaskowe, takie jakie lubię 🙂
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
- 500 g truskawek
- 250 g agrestu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 roztrzepane jajko
Rożki francuskie z truskawkami i agrestem – przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i przełożyć do miseczki. Agrest umyć i osuszyć, odciąć końcówki, przekroić na pół (małych kulek nie przekrawać) i dodać do truskawek. Wsypać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 6 kwadratów. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepić przeciwległe boki, tworząc trójkąt. Boki dokładnie docisnąć widelcem, a na wierzchu zrobić trzy małe nacięcia. Następnie przełożyć na blaszkę i za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Robiłam już wiele przepisów z ciastem francuskim i są przepyszne! ; )