Rożki francuskie z truskawkami i agrestem


Dzisiaj rożki francuskie z truskawkami i agrestem. Użyłam gotowego ciasta francuskiego, więc przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, rożki zrobicie w oka mgnieniu 😉 Idealne dla niespodziewanych gości. Dzięki agrestowi nadzienie jest kwaskowe, takie jakie lubię 🙂

Rożki francuskie z truskawkami i agrestem

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • 500 g truskawek
  • 250 g agrestu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i przełożyć do miseczki. Agrest umyć i osuszyć, odciąć końcówki, przekroić na pół (małych kulek nie przekrawać) i dodać do truskawek. Wsypać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 6 kwadratów. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepić przeciwległe boki, tworząc trójkąt. Boki dokładnie docisnąć widelcem, a na wierzchu zrobić trzy małe nacięcia. Następnie przełożyć na blaszkę i za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem

Raffaello z truskawkami

Pancakes z truskawkami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Rożki francuskie z truskawkami i agrestem