Ciasteczka czekoladowe nadziewane Nutellą


Ciasteczka czekoladowe w kształcie serduszek to świetny pomysł na Walentynki. Ciasteczka są kruche i nadziane po brzegi Nutellą. Pycha! Chociaż Nutella jest dość rzadka to w trakcie pieczenia nie wypływa i serduszka zachowują kształt. Polecam 🙂

Ciasteczka czekoladowe nadziewane Nutellą

Składniki (na około 25 serduszek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczko proszku do pieczenia
  • Nutella

Dodatkowo:

  • biała czekolada (do dekoracji)
  • różowy pył jadalny (ewentualnie)

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i wymieszać. Dodać jajko i miękkie masło. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć i rozwałkować na około 3-4 mm podsypując mąką. Wykrawać serduszka tak, aby były do pary.

Na serduszko nałożyć około 1 łyżeczki Nutelli i przykryć drugim sercem do pary. Boki serduszek delikatnie docisnąć, tak aby się skleiły. Jeżeli przez sklejanie straciły swój kształt, należy ponownie przyłożyć foremkę w kształcie serca żeby je wyrównać. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10-13 minut. Po upieczeniu polać roztopioną białą czekoladą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji

Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy

Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo – anyżowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *