Ciasteczka czekoladowe w kształcie serduszek to świetny pomysł na Walentynki. Ciasteczka są kruche i nadziane po brzegi Nutellą. Pycha! Chociaż Nutella jest dość rzadka to w trakcie pieczenia nie wypływa i serduszka zachowują kształt. Polecam 🙂
Składniki (na około 25 serduszek):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 170 g miękkiego masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczko proszku do pieczenia
- Nutella
Dodatkowo:
- biała czekolada (do dekoracji)
- różowy pył jadalny (ewentualnie)
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i wymieszać. Dodać jajko i miękkie masło. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć i rozwałkować na około 3-4 mm podsypując mąką. Wykrawać serduszka tak, aby były do pary.
Na serduszko nałożyć około 1 łyżeczki Nutelli i przykryć drugim sercem do pary. Boki serduszek delikatnie docisnąć, tak aby się skleiły. Jeżeli przez sklejanie straciły swój kształt, należy ponownie przyłożyć foremkę w kształcie serca żeby je wyrównać. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10-13 minut. Po upieczeniu polać roztopioną białą czekoladą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasteczka orzechowe z czekoladą
→ Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji
→ Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto