Ciasteczka orzechowe z czekoladą


Mega kruche ciasteczka z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Proste do wykonania i zawsze się udają. Idealne na podwieczorek lub podgryzania w ciągu dnia 😉 Polecam! 🙂

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

Składniki (na około 40 ciastek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko, przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Zagnieść, aż powstanie jednolita masa. Następnie drobno posiekaną czekoladę i wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

→ Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową

Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Ciasteczka orzechowe z czekoladą

  • Plombi

    Pyszne, ale za słodkie. Połowa cukru (lub jeszcze mniej) i czekolada tylko gorzka w podanej ilości. Wystarczy. I jeszcze szczypta soli. Ja dodałam mąkę orkiszową. Kruchość idealna!