Placek migdałowy z gruszkami


Łatwy i szybki placek z mielonymi migdałami i aromatycznymi gruszkami z dodatkiem anyżu i goździków. Całość posypana płatkami migdałowymi. Niestety, pozostało po nim już tylko wspomnienie… Zjedliśmy go nim zdążył ostygnąć 😉 Placek migdałowy z gruszkami to wilgotny i bardzo smaczny wypiek, który umili niejeden podwieczorek.

Placek migdałowy z gruszkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dojrzałych gruszek
  • malutka szczypta mielonych goździków
  • malutka szczypta mielonego anyżu

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać goździki oraz anyż i delikatnie wymieszać.

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (przez kilka minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, każde miksując około 2-3 minut. Następnie dodać zmielone migdały, śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć plasterki gruszek, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tartaletki z masą migdałową i gruszką

Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Próżniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *