Rewelacyjne naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami, polane sosem czekoladowym i posypane orzeszkami ziemnymi. Proste składniki tworzą niepowtarzalny smak, do którego z pewnością będziecie wracać. Nie tylko dzieci będą zadowolone z takiego śniadania 😉 Bardzo polecam! 🙂
Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki żytniej (niepełna)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego)
- 3 łyżki cukru pudru
- banany
Polewa czekoladowa:
- 30 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 40 g śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami – przygotowanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.
Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Następnie smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Do miseczki przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe, a także cukier puder. Miksujemy 2 – 3 minuty, aż krem zrobi się lekko puszysty.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Potem dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników.
Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony i przekładamy na talerz. Następnie polewamy sosem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: