Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami


Rewelacyjne naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami, polane sosem czekoladowym i posypane orzeszkami ziemnymi. Proste składniki tworzą niepowtarzalny smak, do którego z pewnością będziecie wracać. Nie tylko dzieci będą zadowolone z takiego śniadania 😉 Bardzo polecam! 🙂

Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki żytniej (niepełna)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • banany

Polewa czekoladowa:

  • 30 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 40 g śmietany kremówki 30 %

Dodatkowo:

  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Naleśniki:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.

Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.

Nadzienie:

Do miseczki przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy 2 – 3 minuty, aż krem zrobi się lekko puszysty.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników.

Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony i przekładamy na talerz. Następnie polewamy sosem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym

Naleśniki

Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą

Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *