Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym


Kto z nas nie lubi naleśników… A w połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta 😉 Naleśniki będą idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad.

Naleśniki z bananami i sosem karmelowymNaleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym

Składniki na około 10 naleśników:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • niepełna szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła)
  • około 1/3 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 banany

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, cukier, olej lub masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Następnie dolać wodę mineralną i wymieszać. Patelnie teflonową rozgrzać i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Nadzienie:

Serek mascarpone dokładnie łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Banany obieramy i kroimy w plasterki.

Na każdym naleśniku kładziemy porcję serka i układamy kilka plasterków banana. Zwijamy w rulony, przekładamy na talerz i polewamy sosem karmelowym.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym