Sos karmelowy


Przepyszny, gęsty sos karmelowy, niezastąpiony dodatek do lodów, deserów i różnego rodzaju ciast. Co tu dużo pisać… Spróbujcie, moim zdaniem jest idealny 🙂

Sos karmelowy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • około 1/2 szklanki wody
  • 200 g śmietany kremówki
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli (jeżeli nie chcecie, nie dodawajcie)

Przygotowanie:

Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić dość duży ogień i zamieszać. Chwilkę gotować do rozpuszczenia cukru. Ustawić średni ogień  i czekać, aż cukier nabierze jasno złotego koloru. Karmel mieszać tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie ustawić ogień na najmniejszy i dolać śmietankę (uważać bo będzie pryskać!). Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Dodać masło i szczyptę soli. Gotować kilka minut, do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy sos karmelowy przechowywać w lodówce (po schłodzeniu trochę zgęstnieje).

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Deser orzechowo – karmelowy

Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *