Sernik jagodowy ombre


Podczas upalnego lata, miłe ukojenie znajdziemy w delikatnych, owocowych deserach, które wykorzystują dary polskiego lata. W tej odsłonie skorzystamy z niezwykle pysznych i aromatycznych jagód, które nadadzą naszej buzi nie tylko niebieskiego zabarwienia, ale także szerokiego uśmiechu. Jagody to doskonały kompan dla sernika na zimno jako perfekcyjna propozycja dla lubiących prostotę i piękny wygląd ciasta.

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 300 gramów ciasteczek maślanych lub czekoladowych
  • 80 gramów roztopionego masła

Ciastka kruszymy w blenderze na drobny proszek. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i dokładnie zagniatamy. Tortownicę o średnicy około 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i pokrywamy dno przygotowanymi ciastkami. Odstawiamy na bok.

Składniki na jagodowe warstwy:

Masa ciemniejsza:

  • 500 gramów jagód
  • 100 ml kremówki 36%
  • 200 gramów białego sera twarogowego — całkowicie zmielonego
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny
  • 50 gramów cukru pudru

Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w garnuszku i zagotować z ½ szklanki wody. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Śmietankę ubić z cukrem i dodać do dobrze zmielonego sera twarogowego (gdyby okazał się suchy, można dodać nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić do stężenia.

Masa jaśniejsza:

  • 150 gramów jagód
  • 250 gramów dobrze zmielonego białego sera twarogowego
  • 100 ml kremówki 36%
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • 50 gramów cukru pudru

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w garnuszku i zagotować z ⅓ szklanki wody. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem i dodać do dobrze zmielonego sera twarogowego (gdyby okazał się suchy, można dodać nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać na ciemniejszą warstwę.

Masa najjaśniejsza:

  • 70 gramów jagód
  • 250 gramów dobrze zmielonego białego sera twarogowego
  • 100 ml kremówki 36%
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • 50 gramów cukru pudru

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w garnuszku i zagotować z ⅓ szklanki wody. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem i dodać do dobrze zmielonego sera twarogowego (gdyby okazał się suchy, można dodać nieco mleka) wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać jako ostatnią warstwę. Gdyby zostało nam nieco soku z jagódmożemy przyozdobić nim górę sernika fantazyjnymi wzorami. Przygotowane ciasto chłodzimy około 4 godzin w lodówce.

Jeżeli jesteście fanami sernika zapraszamy Was do odwiedzenia naszej strony www.alesernik.pl, gdzie trwa konkurs „Mistrzowski sernik” dla warszawskich restauratorów i fanów sernika.

A po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę”.

Tekst sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Sernik jagodowy ombre




To też może Cię zainteresować:

Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową

Sernik na zimno z mango

Sernik na zimno z borówkami

Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką

Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *