Podczas upalnego lata, miłe ukojenie znajdziemy w delikatnych, owocowych deserach, które wykorzystują dary polskiego lata. W tej odsłonie skorzystamy z niezwykle pysznych i aromatycznych jagód, które nadadzą naszej buzi nie tylko niebieskiego zabarwienia, ale także szerokiego uśmiechu. Jagody to doskonały kompan dla sernika na zimno jako perfekcyjna propozycja dla lubiących prostotę i piękny wygląd ciasta.
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 300 gramów ciasteczek maślanych lub czekoladowych
- 80 gramów roztopionego masła
Ciastka kruszymy w blenderze na drobny proszek. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i dokładnie zagniatamy. Tortownicę o średnicy około 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i pokrywamy dno przygotowanymi ciastkami. Odstawiamy na bok.
Składniki na jagodowe warstwy:
Masa ciemniejsza:
- 500 gramów jagód
- 100 ml kremówki 36%
- 200 gramów białego sera twarogowego — całkowicie zmielonego
- 2 ½ łyżeczki żelatyny
- 50 gramów cukru pudru
Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w garnuszku i zagotować z ½ szklanki wody. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę ubić z cukrem i dodać do dobrze zmielonego sera twarogowego (gdyby okazał się suchy, można dodać nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić do stężenia.
Masa jaśniejsza:
- 150 gramów jagód
- 250 gramów dobrze zmielonego białego sera twarogowego
- 100 ml kremówki 36%
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- 50 gramów cukru pudru
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w garnuszku i zagotować z ⅓ szklanki wody. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem i dodać do dobrze zmielonego sera twarogowego (gdyby okazał się suchy, można dodać nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać na ciemniejszą warstwę.
Masa najjaśniejsza:
- 70 gramów jagód
- 250 gramów dobrze zmielonego białego sera twarogowego
- 100 ml kremówki 36%
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- 50 gramów cukru pudru
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w garnuszku i zagotować z ⅓ szklanki wody. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem i dodać do dobrze zmielonego sera twarogowego (gdyby okazał się suchy, można dodać nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać jako ostatnią warstwę. Gdyby zostało nam nieco soku z jagód – możemy przyozdobić nim górę sernika fantazyjnymi wzorami. Przygotowane ciasto chłodzimy około 4 godzin w lodówce.
Jeżeli jesteście fanami sernika zapraszamy Was do odwiedzenia naszej strony www.alesernik.pl, gdzie trwa konkurs „Mistrzowski sernik” dla warszawskich restauratorów i fanów sernika.
A po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.
Tekst sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
To też może Cię zainteresować:
→ Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową