Dzisiaj mam dla Was HIT! Pieczony sernik kawowy z pianką ajerkoniakową. Połączenie kawy i ajerkoniaku to strzał w dziesiątkę. Sernik jest przepyszny, aksamitny, po prostu rewelacja! Idealny na wszelkie uroczystości, ale tylko dla dorosłych 😉 Jeśli jesteście fanami kawowych wypieków, musicie spróbować 🙂
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową
Składniki:
Spód:
- 180 g ciastek kakaowych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 500 g mielonego twarogu
- 2 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Pianka ajerkoniakowa:
- 500 g śmietany kremówki 30%
- 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
- pokruszone ciasteczka kakaowe do dekoracji
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową – przygotowanie:
Spód:
Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Potem wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać mąkę, a także kawę rozpuszczalną. Zmiksować tylko do połączenia składników, ale nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60 minut. Wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie całkowicie ostudzić.
Pianka ajerkoniakowa:
Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!), wlać ajerkoniak i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Potem kilka łyżek dodać do ajerkoniaku z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Na koniec udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Rewelacyjny przepis 🙂