Dzisiaj pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem, a także serem Grana Padano. Do jej przygotowania użyłam makaronu świderki, ale równie dobrze sprawdzi się np. penne. Danie jest proste, pyszne i bez wątpienia sycące. Oczywiście zachęcam do wypróbowania 🙂
Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 średnia czerwona papryka
- 3/4 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego sera Grana Padano
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 100 g startego sera Grana Padano
Zapiekanka makaronowa z chorizo – przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Potem odcedzić.
Kiełbasę chorizo obrać z błonki i pokroić na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, a także pokrojoną kiełbasę chorizo i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać, mieszając. Następnie dołożyć puszkę pomidorów, pokrojoną w kosteczkę paprykę, rozmaryn, oregano, cynamon, słodką paprykę i chili. Wlać bulion i chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Potem dodać ugotowany al dente makaron, odsączoną fasolę, łyżkę startego sera, natkę pietruszki i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć sos beszamelowy i posypać startym serem Grana Padano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Jadłabym zdecydowanie! Uwielbiam chorizo i do tego makaron i sos beszamelowy – niebo w gębie.