Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem


Dzisiaj pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem, a także serem Grana Padano. Do jej przygotowania użyłam makaronu świderki, ale równie dobrze sprawdzi się np. penne. Danie jest proste, pyszne i bez wątpienia sycące. Oczywiście zachęcam do wypróbowania 🙂

Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasoląZapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego sera Grana Padano
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g startego sera Grana Padano

Zapiekanka makaronowa z chorizo – przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Potem odcedzić.

Kiełbasę chorizo obrać z błonki i pokroić na plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, a także pokrojoną kiełbasę chorizo i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać, mieszając. Następnie dołożyć puszkę pomidorów, pokrojoną w kosteczkę paprykę, rozmaryn, oregano, cynamon, słodką paprykę i chili. Wlać bulion i chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Potem dodać ugotowany al dente makaron, odsączoną fasolę, łyżkę startego sera, natkę pietruszki i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:

Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.

Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć sos beszamelowy i  posypać startym serem Grana Padano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem