Makaron świderki zapiekany w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią pod warstwą parmezanu. Pyszny pomysł na obiad, który zapewne urozmaici Wasze menu 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. z szynki, karkówki, łopatki)
- 300 g makaronu świderki
- 400 g słodkiej śmietany 18%
- 200 g parmezanu
- 1/2 średniej cukinii
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, mięso mielone i pieprz ziołowy. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię. Chwilę podsmażać, mieszając. Następnie wlać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (kilka minut). Dodać ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
Od niedawna uwielbiam takie zapiekanki 😉
Właśnie wkładam do piekarnika naczynie z zapiekanką 🙂 Jestem ciekawa werdyktu mojego Ukochanego ; )
Witam, śmietana 18% czy śmietanka bo z tego co wyczytałam to śmietana 18 jest kwaśna a śmietanka 18 to słodka więc?? Już raz robiłam z tą kwaśna zwykła i była i tak pyszna 🙂 tylko lekko wodnista 🙁 dlatego pytam tym razem.. Pozdrawiam
Użyłam słodkiej śmietanki łaciatej 18% w kartoniku do zup i sosów. Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziekuje za przepis.Wspaniała zapiekanka. Wlasnie bede robic trzeci raz. Dodaje tylko więcej czosnku i natki z pietruszki.
Moja duńska rodzina uwielbia – czyli przepis ma super międzynarodowy smak .
Pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂