Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi


Oryginalne w smaku pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi polane masełkiem z miodem i uprażonymi orzechami. Mniam… To świetny pomysł na bezmięsny obiad, który zaskoczy niejedno podniebienie. Oczywiście pozytywnie 😉 Polecam!

Pierogi z gruszkami, rukolą i serem pleśniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 4 gruszki
  • 80 g rukoli
  • 240 g sera  Lazur
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Farsz:

Orzechy uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.

Gruszki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić.

Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pierogi z makiem

Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

Smażone pierogi z wołowiną na ostro

Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *