Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia 😉 Polecam!
Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 garść rukoli
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 80 g sera pleśniowego np. lazur
Dressing orzechowy:
- 2 łyżki pasty z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 – 4 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać.
Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Przełożyć do miseczki. Dodać pokrojony ser pleśniowy, uprażone orzechy włoskie i rukolę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i polać sałatkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym
→ Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą
→ Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim
→ Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli