Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym


Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia 😉 Polecam!

Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 garść rukoli
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 80 g sera pleśniowego np. lazur

Dressing orzechowy:

  • 2 łyżki pasty z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 – 4 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać.

Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Przełożyć do miseczki. Dodać pokrojony ser pleśniowy, uprażone orzechy włoskie i rukolę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i polać sałatkę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym

Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim

Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli

Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami serem lazur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *