Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli


Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam 🙂

Sałatka z kurczakiem, awokado, orzechami i sosem z gorgonzoli

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • około 20 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 główki małej sałaty lodowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 150 g gorgonzoli
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12% (lub mleka)
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki ( w najgrubszym miejscu lekko rozbijamy tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki 🙂

Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe przekroić na pół), natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy.

Zabieramy się za sos.

Do rondelka wlewamy śmietankę (lub mleko), dodajemy gorgonzolę, czosnek niedźwiedzi i odrobinę pieprzu. Podgrzewamy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści. Gdyby sos był za gęsty dolewamy odrobinę śmietanki więcej.

Upieczone piersi z kurczaka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego 🙂

 




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *