Pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam 🙂
Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 dojrzałe awokado
- około 20 pomidorków truskawkowych
- 1/2 główki małej sałaty lodowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól
- pieprz
Sos:
- 150 g gorgonzoli
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12% (lub mleka)
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki ( w najgrubszym miejscu lekko rozbijamy tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki 🙂
Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe przekroić na pół), natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy.
Zabieramy się za sos.
Do rondelka wlewamy śmietankę (lub mleko), dodajemy gorgonzolę, czosnek niedźwiedzi i odrobinę pieprzu. Podgrzewamy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści. Gdyby sos był za gęsty dolewamy odrobinę śmietanki więcej.
Upieczone piersi z kurczaka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego 🙂