Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Urzeka smakiem, aromatem i jednocześnie prostotą wykonania. Potrawy przyrządzane są z wykorzystaniem świeżych, najlepszej jakości produktów. To kuchnia różnorodna i z tradycjami, a wiedza kulinarna przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Miłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie.
Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi produkują około 600 gatunków sera. Ale skupmy się na jednym, wyjątkowym, a mianowicie Pecorino Romano i poznajmy go bliżej.
Pecorino Romano – historia
Pecorino to ser produkowany z mleka owczego i jest jednym z najstarszych włoskich serów. Wytwarzany był 2000 lat temu przez pasterzy, których stada owiec pasły się na obszarach Lacjum i Sardynii. Delektowali się nim w pałacach cesarskich, a rzymscy legioniści dodawali go do codziennej porcji chleba i orkiszu, aby odzyskać siły do dalszej bitwy. O metodach jego produkcji pisał już Gaius Plinius Secundus zwany Starszym. Do dnia dzisiejszego wytwarzany jest zgodnie z oryginalną recepturą i chroniony znakiem pochodzenia, o czym świadczy europejski symbol DOP. Nazwa Pecorino wzięła się od włoskiego słowa „pecora”, czyli owca. Istnieje 6 rodzajów tego sera:
- Pecorino Romano
- Pecorino Sardo
- Pecorino Toscano
- Pecorino Siciliano
- Pecorino di Picinisco
- Pecorino di Filiano
Właściwości
Pecorino Romano to dojrzewający, twardy i kruchy ser podpuszczkowy, zrobiony tylko i wyłącznie z mleka owczego. Ma pikantny i słony smak oraz grudkowatą konsystencję. Wszystko jest idealnie zrównoważone. Przypomina parmezan, ale z bardziej charakterystycznym zapachem. Zawiera nienasycone kawasy tłuszczowe, białko, witaminy z grupy B, potas i wapń. Należy pamiętać, że jest produktem kalorycznym, ponieważ ma dość sporą zawartość tłuszczu.
Zastosowanie w kuchni
Pole do popisu z wykorzystaniem Pecorino Romano w kuchni jest ogromne, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Starty idealnie nadaje się do makaronów, sosów, różnego rodzaju zapiekanek lub warzyw. Wyśmienity jest również sam, wystawiony na desce wędlin i serów w towarzystwie dobrego wina oraz podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jako miłośniczka serów, począwszy od tych delikatnych do intensywnych w zapachu i smaku, muszę przyznać, że jest znakomity. Jeśli chcecie mieć cząstkę Włoch na talerzu, zapraszam po Pecorino Romano od Spiżarni Schronisko Smaków Magdy Gessler. Ser sprowadzany jest bezpośrednio z Włoch, a kupując go macie gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! 🙂
Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 1 mały ząbek czosnku
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka startego sera Pecorino Romano
- 0,1 g szafranu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty ser Pecorino Romano do posypania
Przygotowanie:
Do śmietanki wsypać szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości.
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty ser. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym serem.
Smacznego 🙂
« Powyższy artykuł jest sponsorowany »
To też może Cię zainteresować:
- Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem
- Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym
- Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami
- Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)
- Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli
Czy mogę zapytać o markę serwisu obiadowego?
Karolina 🙂