Kuchnia włoska – Pecorino Romano


Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Urzeka smakiem, aromatem i jednocześnie prostotą wykonania. Potrawy przyrządzane są z wykorzystaniem świeżych, najlepszej jakości produktów. To kuchnia różnorodna i z tradycjami, a wiedza kulinarna przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Miłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie.

Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi produkują około 600 gatunków sera. Ale skupmy się na jednym, wyjątkowym, a mianowicie Pecorino Romano i poznajmy go bliżej.

Pecorino Romano – historia

Pecorino to ser produkowany z mleka owczego i jest jednym z najstarszych włoskich serów. Wytwarzany był 2000 lat temu przez pasterzy, których stada owiec pasły się na obszarach Lacjum i Sardynii. Delektowali się nim w pałacach cesarskich, a rzymscy legioniści dodawali go do codziennej porcji chleba i orkiszu, aby odzyskać siły do dalszej bitwy. O metodach jego produkcji pisał już Gaius Plinius Secundus zwany Starszym. Do dnia dzisiejszego wytwarzany jest zgodnie z oryginalną recepturą i chroniony znakiem pochodzenia, o czym świadczy europejski symbol DOP.  Nazwa Pecorino wzięła się od włoskiego słowa “pecora”, czyli owca. Istnieje 6 rodzajów tego sera:

  • Pecorino Romano
  • Pecorino Sardo
  • Pecorino Toscano
  • Pecorino Siciliano
  • Pecorino di Picinisco
  • Pecorino di Filiano

Właściwości

Pecorino Romano to dojrzewający, twardy i kruchy ser podpuszczkowy, zrobiony tylko i wyłącznie z mleka owczego. Ma pikantny i słony smak oraz grudkowatą konsystencję. Wszystko jest idealnie zrównoważone. Przypomina parmezan, ale z bardziej charakterystycznym zapachem. Zawiera nienasycone kawasy tłuszczowe, białko, witaminy z grupy B, potas i wapń. Należy pamiętać, że jest produktem kalorycznym, ponieważ ma dość sporą zawartość tłuszczu.

Zastosowanie w kuchni

Pole do popisu z wykorzystaniem Pecorino Romano w kuchni jest ogromne, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Starty idealnie nadaje się do makaronów, sosów, różnego rodzaju zapiekanek lub warzyw. Wyśmienity jest również sam, wystawiony na desce wędlin i serów w towarzystwie dobrego wina oraz podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jako miłośniczka serów, począwszy od tych delikatnych do intensywnych w zapachu i smaku, muszę przyznać, że jest znakomity. Jeśli chcecie mieć cząstkę Włoch na talerzu, zapraszam po Pecorino Romano od Spiżarni Schronisko Smaków  Magdy Gessler. Ser sprowadzany jest bezpośrednio z Włoch, a kupując go macie gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! 🙂

Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano

Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka startego sera Pecorino Romano
  • 0,1 g szafranu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • starty ser Pecorino Romano do posypania

Przygotowanie:

Do śmietanki wsypać szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości.

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty ser. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym serem.

Smacznego 🙂

« Powyższy artykuł jest sponsorowany »




To też może Cię zainteresować:

→ Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem

Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym

Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami

Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)

Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *