Dzisiaj coś wyjątkowego i zarazem prostego, a mianowicie maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami. To oryginalny makaron w kształcie skręcanych rurek, który idealnie pasuje do tego dania. Sos przygotowałam na bazie śmietany kremówki z dodatkiem sera grana padano. Ten rodzaj sera jest delikatniejszy w smaku niż parmezan, więc jeśli chcecie użyć parmezanu, dodajcie go mniej. Kwintesencją smaku są oczywiście trufle, przepyszne i aromatyczne. Te drogocenne grzyby czynią potrawę wyjątkową, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników, które zabiłyby smak trufli. Sekret tkwi w prostocie! Niestety grzyby te występują w Polsce w znikomych ilościach, podobno tylko w Borach Tucholskich, dlatego użyłam gotowego karpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek. Jeżeli nie próbowaliście nigdy tych grzybów i jesteście ciekawi ich smaku, zachęcam do spróbowania. Osobiście jestem nimi oczarowana! 🙂 Dla miłośników kuchni włoskiej polecam stronę https://kuchnia-wloska.com.pl/, gdzie zaopatrzycie się również w inne włoskie przysmaki 😉
Składniki:
- 300 g makaronu w kształcie rurek (Maccheroni al ferretto)
- 1 słoiczek karpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek (80 g)
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki startego sera Grana Padano
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy truflowej (ze słoiczka z truflami). Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić. Dodać starty ser i 1 łyżkę odsączonych i drobno posiekanych trufli. Wlać śmietankę, sok z cytryny i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać startym serem i udekorować kilkoma plasterkami trufli.
Smacznego 🙂
« Powyższy artykuł jest sponsorowany »
To też może Cię zainteresować:
→ Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem
→ Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą
→ Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)
→ Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem
→ Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine)