Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami


Dzisiaj coś wyjątkowego i zarazem prostego, a mianowicie maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami. To oryginalny makaron w kształcie skręcanych rurek, który idealnie pasuje do tego dania. Sos przygotowałam na bazie śmietany kremówki z dodatkiem sera grana padano. Ten rodzaj sera jest delikatniejszy w smaku niż parmezan, więc jeśli chcecie użyć parmezanu, dodajcie go mniej. Kwintesencją smaku są oczywiście trufle, przepyszne i aromatyczne. Te drogocenne grzyby czynią potrawę wyjątkową, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników, które zabiłyby smak trufli. Sekret tkwi w prostocie! Niestety grzyby te występują w Polsce w znikomych ilościach, podobno tylko w Borach Tucholskich, dlatego użyłam gotowego karpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek. Jeżeli nie próbowaliście nigdy tych grzybów i jesteście ciekawi ich smaku, zachęcam do spróbowania. Osobiście jestem nimi oczarowana! 🙂 Dla miłośników kuchni włoskiej polecam stronę https://kuchnia-wloska.com.pl/, gdzie zaopatrzycie się również w inne włoskie przysmaki 😉

 

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy truflowej (ze słoiczka z truflami). Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić. Dodać starty ser i 1 łyżkę odsączonych i drobno posiekanych trufli. Wlać śmietankę, sok z cytryny i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać startym serem i udekorować kilkoma plasterkami trufli.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem

Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą

Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)

Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem

Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *