Agua fresca ogórkowa (agua de pepino) z dodatkiem soku z limonki to rześki meksykański napój, który idealnie chłodzi w upalne dni. Ma oryginalny smak i jest naprawdę pyszny!
Agua fresca (świeża woda) najbardziej popularna jest w krajach Ameryki Środkowej. Przygotowuje się ją z różnego rodzaju świeżych owoców z dodatkiem wody i cukru. Wszystko razem się miksuje, przecedza przez sitko i podaje schłodzone. Takie wody owocowe są bardzo orzeźwiające, wyjątkowo smaczne i bardzo proste do przygotowania.
Agua fresca ogórkowa – składniki:
- 5 średnich ogórków gruntowych
- 4 szklanki wody
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- kostki lodu
- mięta do ozdoby
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do kielicha blendera. Wlać połowę wody i dokładnie zmiksować. Następnie przecedzić przez sitko, dolać resztę wody, sok z limonki i wsypać cukier. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i udekorować listkami mięty.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: