Agua fresca ogórkowa


Agua fresca ogórkowa (agua de pepino) z dodatkiem soku z limonki to rześki meksykański napój, który idealnie chłodzi w upalne dni. Ma oryginalny smak i jest naprawdę pyszny!

Agua fresca (świeża woda) najbardziej popularna jest w krajach Ameryki Środkowej. Przygotowuje się ją z różnego rodzaju świeżych owoców z dodatkiem wody i cukru. Wszystko razem się miksuje, przecedza przez sitko i podaje schłodzone. Takie wody owocowe są bardzo orzeźwiające, wyjątkowo smaczne i bardzo proste do przygotowania.

Agua fresca ogórkowa

Składniki:

  • 5 średnich ogórków gruntowych
  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • kostki lodu
  • mięta do ozdoby

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do kielicha blendera. Wlać połowę wody i dokładnie zmiksować. Następnie przecedzić przez sitko, dolać resztę wody, sok z limonki i wsypać cukier. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i udekorować listkami mięty.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kompot z rabarbaru

Lemoniada

Mrożona herbata grejpfrutowa

Koktajl mleczny z rabarbarem i nutka mięty

Smoothie ze szpinakiem, bananem i płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *