Dzisiaj kuchnia chińska. Szybkie i pyszne danie pełne smaku typu stir fry. Polędwiczka krótko smażona na maksymalnie rozgrzanym oleju jest soczysta i wyjątkowo smaczna, do tego aromatyczne grzyby shiitake, blanszowana pak choi, ugotowany ryż i obiad gotowy 😉 Polecam 🙂
Składniki:
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 2 kapusty pak choi
- 4-5 suszonych grzybów shiitake
- świeży imbir (około 3/4 kciuka)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
Dodatkowo:
- ugotowany ryż
Przygotowanie:
Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki. Dodać drobniutko posiekany imbir, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Grzyby shiitake namoczyć według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostrożnie odcisnąć z nadmiaru wody, odciąć nóżki (wyrzucić), kapelusze pokroić na plasterki.
W woku rozgrzać olej, wrzucić zamarynowane mięso i pokrojone grzyby. Smażyć 2 minuty ciągle mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kapustę pak choi przekroić wzdłuż i wrzucić do gotującej się wody. Ustawić mały ogień i gotować 4 minuty. Odcedzić.
Smacznego 🙂