Stir-fry z polędwiczką wieprzową, grzybami shiitake i pak choi


Dzisiaj kuchnia chińska. Szybkie i pyszne danie pełne smaku typu stir fry. Polędwiczka krótko smażona na maksymalnie rozgrzanym oleju jest soczysta i wyjątkowo smaczna, do tego aromatyczne grzyby shiitake, blanszowana pak choi, ugotowany ryż i obiad gotowy 😉 Polecam 🙂

Stir-fry z polędwiczką wieprzową i grzybami shiitake

Stir-fry z polędwiczką wieprzową i grzybami shiitake

Składniki:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 kapusty pak choi
  • 4-5 suszonych grzybów shiitake
  • świeży imbir (około 3/4 kciuka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż

Przygotowanie:

Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki. Dodać drobniutko posiekany imbir, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Grzyby shiitake namoczyć według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostrożnie odcisnąć z nadmiaru wody, odciąć nóżki (wyrzucić), kapelusze pokroić na plasterki.

W woku rozgrzać olej, wrzucić zamarynowane mięso i pokrojone grzyby. Smażyć 2 minuty ciągle mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kapustę pak choi przekroić wzdłuż i wrzucić do gotującej się wody. Ustawić mały ogień i gotować 4 minuty. Odcedzić.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *