Małe przyjemności w postaci kruchych ciasteczek kokosowych, które na pewno polubicie 🙂 Wyśmienite i banalnie proste. Polecam 🙂
Składniki (na około 28 ciasteczek):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zagnieść, aby powstała jednolita masa. W razie potrzeby dolać trochę więcej oleju kokosowego.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiając odstępy). Każdą z kulek spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut.
Smacznego 🙂
Rewelacja 🙂 Spróbuję je zrobić z mąki kokosowej 🙂 Prezentują się rewelacyjnie!
🙂
Zamiast oleju kokosowego dodałam 3 łyżki miękkiego masła. Pyszności!
🙂
Ciasteczka są naprawdę super, bardzo kruche i delikatne, a czas wykonania jest ekspresowy ❤️😁😊
Na podanychych ilościach ciasto nie chciało mi się skleić w jednolitą masę. Dodałam dwa razy tyle oleju ile jest w przepisie i dopiero wyszła kula ciasta. Z tym, że nie miałam kokosowego, więc dałam zwykły olej. Przepis całkiem fajny.
Jestem pewna, że proporcje są odpowiednie. Nie wiem dlaczego Ci nie wyszło…
Ja lepiłam od razu w małe kuleczki. Jednej dużej kuli ciasta nie ulepisz.
Ciastka wyszły pyszne
Wyszło mi sypkie jak wiór..wlałam mnóstwo oleju i może w końcu się sklei eh
Zrobiłam z 6-cio latką do przedszkola. Przepis bardzo udany, świetnie że wszystko ląduje w jednym pojemniku i dziecko samo może kulać ciasteczka 🙂
Polecamy!
Bardzo mi miło 🙂
Cześć, ciasteczka fajne , jednak te wiórki są dla mnie zbyt aromatyczne, zastanawiam się czy jakby zamiast nich dodać zmielone płatki owsiane to ciasteczka byłyby smaczne….a może zmielone orzechy lub migdały? Masz jakiś pomysł?
Ze zmielonymi płatkami owsianymi nie próbowałam… Ze zmielonymi orzechami lub migdałami, to polecam te ciasteczka 🙂 – https://oryginalnysmak.pl/ciasteczka-orzechowe-z-czekolada/
Bardzo dziękuję za inspirację i pozdrawiam!
Właśnie zrobiłam ciastka i niestety nie polecam. Proporcje są niewłaściwe, ciasto w ogóle się nie kleiło. Musiałam dodać mnóstwo oleju żeby jakoś je związać. W opisie nie powinna być zawarta informacja „Wszystkie składniki razem zagnieść, aby powstała jednolita masa”, bo taka masa z tych składników NIE wychodzi. Pozdrawiam 🙂
Pyszne, zrobilam. I prosciutkie. Zapisalam sobie przepis , dziekuje.
mozna uzyc innego oleju ????
Nie radziłabym