Bardzo popularna, lubiana i wyjątkowo prosta surówka z kapusty, marchewki i cebulki z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Idealna jako dodatek do obiadu, niezależnie od pory roku 🙂
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści, przeciąć na pół i wyciąć głąb. Cienko poszatkować, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną cebulę.
Do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ocet winny. Wymieszać i dodać do surówki. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego 🙂