Szybka, sezonowa zupa z botwinki i kaszy jaglanej, którą trzeba obowiązkowo przygotować. Nie tylko dlatego, że jest pyszna, ale również ze względu na bogactwo witamin 🙂
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 l bulionu
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście i łodyżki botwinki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko podsmażać mieszając.
W garnku zagotować bulion z listkami laurowymi, dodać zawartość patelni, pokrojone buraczki, kaszę jaglaną, liście i łodyżki botwinki. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut do miękkości. Następnie zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i wlać do zupy. Zagotować, dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Ciekawa propozycja. Ostatnio interesują mnie właśnie takie botwinkowe wariacje 😉