Pyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej 🙂 Polecam 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (2 nieduże)
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 pełne łyżki kakao
- 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Ciasto:
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko odcisnąć sok, odlać. Odmierzyć 2 szklanki.
Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, rozpuszczoną kawę, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Dodać cukinię i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przekroić na dwie części. Jeśli ciasto urośnie z „górką” można ją ściąć.
Krem kawowy:
Kawę zalać jak najmniejszą ilością gorącej, przegotowanej wody (około 1-2 łyżek). Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę (schłodzoną!) ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i rozpuszczoną kawę. Ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała.
Ciasto przełożyć przygotowanym kremem kawowym a wierzch polać czekoladą. Schłodzić.
Smacznego 🙂