Ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii


Pyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej 🙂 Polecam 🙂

Ciasto czekoladowo kawowe z cukinii

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (2 nieduże)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki wody

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Ciasto:

Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko odcisnąć sok, odlać. Odmierzyć 2 szklanki.

Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, rozpuszczoną kawę, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Dodać cukinię i dokładnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przekroić na dwie części. Jeśli ciasto urośnie z „górką” można ją ściąć.

Krem kawowy:

Kawę zalać jak najmniejszą ilością gorącej, przegotowanej wody (około 1-2 łyżek). Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Śmietanę kremówkę (schłodzoną!) ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i rozpuszczoną kawę. Ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała.

Ciasto przełożyć przygotowanym kremem kawowym a wierzch polać czekoladą. Schłodzić.

Smacznego 🙂




Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *