Dzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową polecam zrobić samemu, ale można iść na łatwiznę i kupić gotową 😉 Tak czy siak piernik będzie pyszny 🙂
Składniki:
Piernik:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 180 g masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- około 6 – 7 łyżek powideł
- 350 g domowej masy marcepanowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 100 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Masę marcepanową rozwałkować na wymiar formy. Najlepiej rozwałkować ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wówczas nie będzie się kleić do wałka. Można też podczas wałkowania podsypywać ją cukrem pudrem.
Piernik przekroić poziomo na dwa blaty. Dolną warstwę posmarować cienką warstwą powideł, na to położyć rozwałkowaną masę marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Piernik z suszonymi śliwkami
→ Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem
→ Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja