Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone i czerwonym barwnikiem spożywczym. Babeczki są puszyste, aromatyczne i na pewno ucieszą dzieci 🙂
Składniki (na około 14 babeczek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- około 100 g masy marcepanowej
Czapeczki Mikołaja:
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki i po jednej wcisnąć do każdej babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.
Czapeczki Mikołaja:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie odłożyć około 1/4 kremu. Do większej ilości kremu dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Pozostałym kremem dokończyć czapeczki. Schłodzić.
Smacznego 🙂