Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… 😉 Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam 😉
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 małe jajko
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Masa makowa:
- 500 g zmielonego maku
- 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- około 15 suszonych daktyli
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
- skórka starta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min.
Masa makowa:
Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową.
Masa serowa:
Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową i również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 15 minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
Wygląda wspaniale 🙂 Po co piec dwa ciasta, skoro można je połączyć w jednym 🙂
🙂