Pyszne maślane tartaletki wypełnione kremem z serka mascarpone, dojrzałego mango i odrobiny soku z limonki. Schłodzone smakują wyśmienicie… Udekorowałam je małymi, marcepanowymi bombkami oblanymi białą czekoladą i posypanymi cukrowym maczkiem – jeszcze świątecznie 😉
Składniki (na około 12 tartaletek):
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia „Delecta”
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 średnie mango (dojrzałe!)
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
Bombki marcepanowe:
- około 150 g masy marcepanowej
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- maczek tutti frutti „Delecta”
- maczek mango „Delecta”
- maczek truskawkowy „Delecta”
- kuleczki zbożowe w różowej skorupce „Delecta”
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krem:
Mango myjemy, obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy serek mascarpone, sok z limonki, cukier puder i dokładnie mieszamy (miksujemy), aż składniki się połączą.
Ostudzone tartaletki (nie wyciągamy z foremek!) wypełniamy gotowym kremem.Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Bombki marcepanowe:
Z masy marcepanowej formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. W każdą wbijamy patyczek (np. wykałaczkę).
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Kulki marcepanowe trzymamy za patyczek i zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Dekorujemy posypkami i schładzamy w lodówce. Następnie wyjmujemy patyczek i układamy na tartaletkach.
Smacznego 🙂
Zachwycające te dekoracje!