Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem


Aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem. Dzięki korzennej marynacie mięso idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta. Pieczeń jest krucha, delikatna i pyszna, dlatego warto zastąpić nią kupne wędliny. Schłodzona w lodówce i pokrojona w cienkie plasterki będzie wspaniała na kanapki 🙂

Pieczona łopatka z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • około 13 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (rozgniecionego w moździerzu)
  • szczypta mielonych goździków (około 1/4 łyżeczki)
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Łopatkę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Cienkim nożem ponakłuwać mięso i powciskać po jednym obranym ząbku czosnku. Dodać oliwę, miód, przyprawy i dokładnie natrzeć mięso. Żeby łopatka miała ładny kształt można obwiązać ją sznurkiem ( ja zapomniałam 😐 ). Włożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć końce, tak aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. W połowie pieczenia mięso odwrócić (do góry nogami). Następnie wyjąć (nie otwierać rękawa!) i pozostawić do odpoczęcia na około 15 minut. Po tym czasie otworzyć folię i wyjąć mięso.

Smacznego 🙂


Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *