Aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem. Dzięki korzennej marynacie mięso idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta. Pieczeń jest krucha, delikatna i pyszna, dlatego warto zastąpić nią kupne wędliny. Schłodzona w lodówce i pokrojona w cienkie plasterki będzie wspaniała na kanapki 🙂
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- około 13 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (rozgniecionego w moździerzu)
- szczypta mielonych goździków (około 1/4 łyżeczki)
- 1 pełna łyżka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Łopatkę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Cienkim nożem ponakłuwać mięso i powciskać po jednym obranym ząbku czosnku. Dodać oliwę, miód, przyprawy i dokładnie natrzeć mięso. Żeby łopatka miała ładny kształt można obwiązać ją sznurkiem ( ja zapomniałam 😐 ). Włożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć końce, tak aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. W połowie pieczenia mięso odwrócić (do góry nogami). Następnie wyjąć (nie otwierać rękawa!) i pozostawić do odpoczęcia na około 15 minut. Po tym czasie otworzyć folię i wyjąć mięso.
Smacznego 🙂