Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami


Ciasto przede wszystkim dla miłośników czekolady 😉 Na spodzie brownie z mielonymi migdałami, orzeźwiającą malinową galaretką i mega czekoladowym musem z tofu jedwabistego. To bez wątpienia czekoladowa rozpusta! Smaku tofu nie musicie się obawiać, bo wcale nie jest wyczuwalne. Dzięki niemu mus jest idealnie aksamitny, a także kremowy, po prostu pyszny. Bardzo polecam! 🙂

Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinamiBrownie z musem czekoladowym z tofu i malinami

Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami

Składniki:

Spód brownie:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • szczypta soli

Warstwa malinowa:

  • 350 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szklanka wody

Mus czekoladowy z tofu:

  • 1 kg silken tofu (jedwabistego)
  • 550 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 4 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo:

  • maliny
  • starta czekolada

Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami – przygotowanie:

Spód brownie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Potem mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, mielone migdały i wymieszać. Następnie wlać likier Amaretto, roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 22 minuty. Ostudzić.

Warstwa malinowa:

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.

Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić. Dodać mus malinowy i wymieszać. Następnie przelać na spód brownie i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Mus czekoladowy z tofu:

Do rondelka wlać mleko sojowe i wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Potem wyłączyć gaz i dodać posiekane czekolady, Amaretto oraz masło orzechowe. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać tofu i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie przelać na malinową galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż mus stężeje. Na koniec udekorować malinami i startą czekoladą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *