Ciasto przede wszystkim dla miłośników czekolady 😉 Na spodzie brownie z mielonymi migdałami, orzeźwiającą malinową galaretką i mega czekoladowym musem z tofu jedwabistego. To bez wątpienia czekoladowa rozpusta! Smaku tofu nie musicie się obawiać, bo wcale nie jest wyczuwalne. Dzięki niemu mus jest idealnie aksamitny, a także kremowy, po prostu pyszny. Bardzo polecam! 🙂
Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami
Składniki:
Spód brownie:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki likieru Amaretto
- szczypta soli
Warstwa malinowa:
- 350 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka wody
Mus czekoladowy z tofu:
- 1 kg silken tofu (jedwabistego)
- 550 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 4 łyżki likieru Amaretto
Dodatkowo:
- maliny
- starta czekolada
Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami – przygotowanie:
Spód brownie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Potem mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, mielone migdały i wymieszać. Następnie wlać likier Amaretto, roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 22 minuty. Ostudzić.
Warstwa malinowa:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.
Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić. Dodać mus malinowy i wymieszać. Następnie przelać na spód brownie i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Mus czekoladowy z tofu:
Do rondelka wlać mleko sojowe i wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Potem wyłączyć gaz i dodać posiekane czekolady, Amaretto oraz masło orzechowe. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać tofu i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie przelać na malinową galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż mus stężeje. Na koniec udekorować malinami i startą czekoladą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: