Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami


Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni,  a także imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Na koniec owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! 🙂

Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkamiKorzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami

Składniki (na 2 porcje):

Owsianka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu

Karmelizowane śliwki:

  • 8 śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami – przygotowanie:

Owsianka:

Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Potem dodać purée z dyni, skórkę startą z pomarańczy, imbir, cynamon, goździki i cynamon. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba, dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać.

Karmelizowane śliwki:

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Dodać pokrojone śliwki, a także cynamon. Potem smażyć, aż śliwki lekko zmiękną i oblepią się sosem. Następnie wsypać posiekane migdały i wymieszać.

Na koniec gotową owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować karmelizowanymi śliwkami z migdałami.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *