Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni, a także imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Na koniec owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! 🙂
Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami
Składniki (na 2 porcje):
Owsianka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
Karmelizowane śliwki:
- 8 śliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami – przygotowanie:
Owsianka:
Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Potem dodać purée z dyni, skórkę startą z pomarańczy, imbir, cynamon, goździki i cynamon. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba, dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać.
Karmelizowane śliwki:
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Dodać pokrojone śliwki, a także cynamon. Potem smażyć, aż śliwki lekko zmiękną i oblepią się sosem. Następnie wsypać posiekane migdały i wymieszać.
Na koniec gotową owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować karmelizowanymi śliwkami z migdałami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: