Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami


Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni oraz imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! 🙂

Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami

Składniki (na 2 porcje):

Owsianka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu

Karmelizowane śliwki:

  • 8 śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Owsianka:

Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Dodać purée z dyni, skórkę startą z pomarańczy, imbir, cynamon, goździki i cynamon. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać.

Karmelizowane śliwki:

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Dodać pokrojone śliwki, cynamon i smażyć, aż śliwki lekko zmiękną i oblepią się sosem. Wsypać posiekane migdały i wymieszać.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować karmelizowanymi śliwkami z migdałami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Owsianka z tahini i pomarańczami

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem

Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi

Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *