Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni oraz imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! 🙂
Składniki (na 2 porcje):
Owsianka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
Karmelizowane śliwki:
- 8 śliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Owsianka:
Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Dodać purée z dyni, skórkę startą z pomarańczy, imbir, cynamon, goździki i cynamon. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać.
Karmelizowane śliwki:
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Dodać pokrojone śliwki, cynamon i smażyć, aż śliwki lekko zmiękną i oblepią się sosem. Wsypać posiekane migdały i wymieszać.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować karmelizowanymi śliwkami z migdałami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Owsianka z tahini i pomarańczami
→ Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem
→ Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem