Puree z dyni to składnik wielu jesiennych potraw, ciast i koktajli. A jak je zrobić? Można przygotować na dwa sposoby, gotując dynię lub piekąc w piekarniku a później miksując blenderem. Osobiście preferuję drugą opcję, ponieważ puree z pieczonej dyni jest bardziej esencjonalne. Gotowe puree można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
Składniki:
- dynia (użyłam Hokkaido)
Przygotowanie puree z dyni:
Dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry (Hokkaido nie trzeba obierać) i zmiksować na gładkie puree.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: