Puree z dyni


Purée z dyni to składnik wielu jesiennych potraw, ciast i koktajli. A jak je zrobić? Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby, gotując dynię lub piekąc w piekarniku a później miksując blenderem. Osobiście preferuję drugą opcję, ponieważ purée z pieczonej dyni jest bardziej esencjonalne. Gotowe purée można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.

Puree z dyni

Składniki:

  • dynia (użyłam Hokkaido)

Przygotowanie:

Dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry (dyni Hokkaido nie trzeba obierać) i zmiksować na gładkie purée.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika

Proste ciasto dyniowe

Semifreddo dyniowo – pomarańczowe

Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem

Sernik dyniowo – pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *