Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą to pożywny i pyszny pomysł na śniadanie lub deser. Powstaje z ugotowanej i bardzo dokładnie zmiksowanej kaszy orkiszowej z dodatkiem mleka, puree z dyni, imbiru i miodu. Budyń jest aromatyczny i rozgrzewający. Podałam go z wyfiletowaną pomarańczą, która idealnie do niego pasuje. Szczerze mówiąc uwielbiam takie śniadania, są nie tylko zdrowe ale również przepyszne 🙂
Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni (użyłam Hokkaido)
- około 3 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 wyfiletowana pomarańcza
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przełożyć do garnka, wlać mleko i wsypać imbir. Zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania dodać puree z dyni i wymieszać. Po ugotowaniu posłodzić miodem, bardzo dokładnie zmiksować i przełożyć do miseczek. Udekorować wyfiletowaną pomarańczą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: