Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą


Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą to pożywny i pyszny pomysł na śniadanie lub deser. Powstaje z ugotowanej i bardzo dokładnie zmiksowanej kaszy orkiszowej z dodatkiem mleka, puree z dyni, imbiru i miodu. Budyń jest aromatyczny i rozgrzewający. Podałam go z wyfiletowaną pomarańczą, która idealnie do niego pasuje. Szczerze mówiąc uwielbiam takie śniadania, są nie tylko zdrowe ale również przepyszne 🙂

Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki puree z dyni (użyłam Hokkaido)
  • około 3 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 wyfiletowana pomarańcza

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przełożyć do garnka, wlać mleko i wsypać imbir. Zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania dodać puree z dyni i wymieszać. Po ugotowaniu posłodzić miodem, bardzo dokładnie zmiksować i przełożyć do miseczek. Udekorować wyfiletowaną pomarańczą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Owsianka z tahini i pomarańczami

Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi

Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki

Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *