Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem


Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem. Nie za słodkie, aromatyczne, wilgotne i w ładnym kolorze. Warto skorzystać z przepisu i wypróbować. Polecam również zerknąć po inspiracje na inne ciasteczka 😉

Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (użyłam Hokkaido)
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz resztę składników.  Dokładnie wymieszać. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

→ Ciasteczka pomarańczowe z batatów

Proste ciasto dyniowe

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową

Ciasteczka brownie z migdałami i Amaretto

Amerykany


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem