Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem


Dzisiaj wegańskie smarowidło na kanapki, a mianowicie serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Pyszny, kremowy, idealny do smarowania. Świetny do chleba lub jako dip do warzyw. Miłośnikom wegańskich serów polecam również serek z migdałów, powstały z masy pozostałej po mleku migdałowym.

Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem

Składniki:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (280 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu (lub suszonego 1/4 łyżeczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu roślinnego
  • sól

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca wsypać do miseczki i zalać wodą. Odstawić na około 3 godziny. Następnie wypłukać, przełożyć do kielicha blendera i dodać odsączone suszone pomidory oraz resztę składników. Dokładnie zmiksować i doprawić solą. Gdyby masa była za gęsta, dolać odrobinę przegotowanej wody.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Serek z migdałów

Smalec z fasoli

→ Domowe masło

Ser smażony z kminkiem

Tapenada z czarnych oliwek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *