Dzisiaj wegańskie smarowidło na kanapki, a mianowicie serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Pyszny, kremowy, idealny do smarowania. Świetny do chleba lub jako dip do warzyw. Miłośnikom wegańskich serów polecam również serek z migdałów, powstały z masy pozostałej po mleku migdałowym.
Składniki:
- 200 g orzechów nerkowca
- 2 suszone pomidory (z zalewy oliwnej)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca wsypać do miseczki i zalać wodą. Odstawić na około 3 godziny. Następnie wypłukać, przełożyć do kielicha blendera i dodać resztę składników. Dokładnie zmiksować i doprawić solą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: