Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi


Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi to oryginalny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Dodałam do nich zeszkloną cebulkę, odrobinę miodu, cynamon i goździki. Dzięki temu są aromatyczne, po prostu pyszne… Zapewniam, że szybko znikną 😉

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 5 dużych filetów śledziowych (matiasów)
  • 2 cebule
  • 10 suszonych śliwek
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • pieprz

Przygotowanie:

Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 2 – 3 cm kawałki. Przekładamy do miseczki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy. Dodajemy do miseczki ze śledziami.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, bardzo drobniutko siekamy i wrzucamy do śledzi.

Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do śledzi.

W miseczce mieszamy olej, sok z cytryny, miód, cynamon i goździki. Następnie wlewamy do śledzi i mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie korzenne

Sałatka z buraków i śledzi

Pasta figowa z orzechami włoskimi

Ciasteczka korzenne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *