Po świątecznym przejedzeniu proponuję coś lekkiego 😉 Spring rolls z sałatą lodową, marchewką, ogórkiem, świeżą kolendrą i awokado oraz podane z dwoma sosami. Z sosem chili, a także z sosem orzechowym. Oba pyszne! Nie dość, że danie świetnie smakuje to na dodatek jest zdrowe. W papier ryżowy można zawinąć dowolne ulubione składniki np. krewetki, kawałki pieczonego kurczaka lub kaczki, łososia, świeże zioła, kiełki i wiele, wiele innych… Spring rolls świetnie sprawdzi się na imprezę np. na Sylwestra.
Składniki:
Spring rolls:
- papier ryżowy
- sałata lodowa
- 1 marchewka
- 1 ogórek szklarniowy
- świeża kolendra
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 limonki
- uprażone nasiona sezamu
Sos z chili:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
Sos orzechowy:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 5 łyżek przegotowanej zimnej wody
Spring rolls – przygotowanie:
Spring rolls:
Marchewkę i ogórka pokroić w cienkie słupki.
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić na plasterki. Potem przełożyć do miseczki i skropić sokiem z limonki. Następnie każdy plasterek obtoczyć w uprażonych ziarnach sezamu.
Do miski wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zanurzać papier ryżowy, aż zmięknie i położyć na desce. Nałożyć poszarpany liść sałaty lodowej, kilka słupków marchewki i ogórka, posiekaną kolendrę, a także plasterek lub dwa awokado. Na koniec ciasno zwinąć (tak jak krokiety) i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.
Sos z chili:
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać i dołożyć do czosnku. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.
Sos orzechowy:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jeśli sos byłby za gęsty, dolać odrobinę więcej wody.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: