Spring rolls


Po świątecznym przejedzeniu proponuję coś lekkiego 😉 Spring rolls z sałatą lodową, marchewką, ogórkiem, świeżą kolendrą i awokado oraz podane z dwoma sosami. Z sosem chili i sosem orzechowym. Oba pyszne! Nie dość, że danie świetnie smakuje to jeszcze jest zdrowe. W papier ryżowy można zawinąć dowolne ulubione składniki np. krewetki, kawałki pieczonego kurczaka lub kaczki, łososia, świeże zioła, kiełki i wiele, wiele innych… Spring rolls świetnie sprawdzi się na imprezę np. na Sylwestra.

Spring rolls

Składniki:

Spring rolls:

  • papier ryżowy
  • sałata lodowa
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • świeża kolendra
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki
  • uprażone nasiona sezamu

Sos z chili:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili

Sos orzechowy:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 5 łyżek przegotowanej zimnej wody

Przygotowanie:

Spring rolls:

Marchewkę i ogórka pokroić w cienkie słupki.

Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić na plasterki. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z limonki. Następnie każdy plasterek obtoczyć w uprażonych ziarnach sezamu.

Do miski wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zanurzać papier ryżowy, aż zmięknie i położyć na desce. Nałożyć poszarpany liść sałaty lodowej, kilka słupków marchewki i ogórka, posiekaną kolendrę i plasterek lub dwa awokado. Ciasno zwinąć (tak jak krokiety) i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

Sos z chili:

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać i dołożyć do czosnku. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.

Sos orzechowy:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gesty dolać odrobinę więcej wody.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sajgonki

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Boczek z grilla w stylu azjatyckim

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *