Gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie zawijamy mięsa w kapustę, tylko rozdrobnioną w malakserze kapustę dodajemy do mięsa z ryżem i smażymy kotleciki. Proste, prawda? 😉 Przygotowuje się je dużo szybciej i świetnie smakują. Kotleciki są delikatne,  soczyste i pyszne. Gołąbki bez zawijania na pewno będą ciekawą propozycją na codzienny obiad.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania:

  • 700 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo – wołowego)
  • 100 g ryżu
  • 600 g białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej rzepakowy
  • około 3 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mała szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.

Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.

Kapustę rozdrobnić w malakserze i przełożyć do miski. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, zeszkloną cebulę, mięso, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) i doprawić solą i pieprzem.  Następnie uformować owalne kotleciki.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kotleciki. Wlać passatę pomidorową i bulion. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 35 – 40 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, szczyptę cukru i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Faszerowana główka kapusty włoskiej

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Pieczona kapusta

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *