Gołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie zawijamy mięsa w kapustę, tylko rozdrobnioną w malakserze kapustę dodajemy do mięsa z ryżem i smażymy kotleciki. Proste, prawda? 😉 Przygotowuje się je dużo szybciej i świetnie smakują. Kotleciki są delikatne, soczyste i pyszne. Gołąbki bez zawijania na pewno będą ciekawą propozycją na codzienny obiad.
Składniki:
Gołąbki bez zawijania:
- 700 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo – wołowego)
- 100 g ryżu
- 600 g białej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- olej rzepakowy
- około 3 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki
- mała szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.
Kapustę rozdrobnić w malakserze i przełożyć do miski. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, zeszkloną cebulę, mięso, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) i doprawić solą i pieprzem. Następnie uformować owalne kotleciki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kotleciki. Wlać passatę pomidorową i bulion. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 35 – 40 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, szczyptę cukru i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Meksykańskie pulpeciki z indyka
→ Faszerowana główka kapusty włoskiej
→ Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem
→ Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym