Ciasto czekoladowe z delikatnym musem śliwkowym z dodatkiem uprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy jednak pamiętać aby śliwki użyte do musu były dojrzałe i smaczne, w przeciwnym razie mus będzie trochę za kwaśny.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki (z małą górką)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mus śliwkowo-migdałowy:
- 700 g śliwek (dojrzałych!)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki migdałów w płatkach
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Polewa czekoladowa:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżki likieru amaretto
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- likier amaretto do nasączenia ciasta
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić.
Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°c przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze (obręcz zostawiamy). Następnie za pomącą pędzelka delikatnie nasączyć ciasto likierem amaretto.
Mus śliwkowo-migdałowy:
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć konsystencję bułki tartej) i dodać do zmiksowanych śliwek. Dokładnie wymieszać.
Do rondelka wlać 100 g śmietany kremówki i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Do ciepłej żelatyny dodać mus śliwkowy i wymieszać.
Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z przygotowanym musem. Przełożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż mus stężeje.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlać wodę i śmietankę, wsypać cukier i kakao. Zagotować, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia i przelać przez sitko (jeżeli są grudki). Następnie do gorącej wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać likier amaretto i ostudzić. Wstawić do lodówki, cały czas kontrolując jej konsystencję. Gdy zacznie lekko tężeć (ma być nadal płynna) wylać ją równomiernie na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego 🙂
Inspirację na mus śliwkowy znalazłam tutaj.
oj, zjadłabym, sięgnęła po kawałek … albo dwa! 😉
Zapraszam 😉
Wspaniałe ciasto ,ten krem wyjątkowo ciekawy.