Pieczona kukurydza z pietruszką, czosnkiem i czerwonym pieprzem


Pieczona kukurydza z pietruszką, czosnkiem i czerwonym pieprzem to aromatyczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotowanie jej jest bardzo proste i jestem pewna, że zadowoli niejedno podniebienie 🙂

Pieczona kukurydza z pietruszką, czosnkiem i czerwonym pieprzem

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy cukrowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • sól

Przygotowanie:

Kolby kukurydzy obrać z liści i nitek, umyć i osuszyć.

Do miseczki przełożyć miękkie masło. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, rozgnieciony czerwony pieprz oraz sól. Wymieszać. Następnie wysmarować kolby kukurydzy i luźno zawinąć w folię aluminiową, zostawiając niewielki otwór. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Pieczona marchewka z imbirem i miodem

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *