Pieczona kukurydza z pietruszką, czosnkiem i czerwonym pieprzem to aromatyczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotowanie jej jest bardzo proste i jestem pewna, że zadowoli niejedno podniebienie 🙂
Pieczona kukurydza – składniki:
- 2 kolby kukurydzy cukrowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki majonezu
- sól
Przygotowanie pieczonej kukurydzy:
Kolby kukurydzy obrać z liści i nitek, umyć i osuszyć.
Do miseczki przełożyć miękkie masło. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, rozgnieciony czerwony pieprz oraz sól. Wymieszać. Następnie wysmarować kolby kukurydzy i luźno zawinąć w folię aluminiową, zostawiając niewielki otwór. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: