To jedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam 🙂
Składniki:
Roladki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g)
- 1 słoik czarnych oliwek (290 g)
- sól
- pieprz
Sos bazyliowy:
- 2 pęczki bazylii
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczyptę cukru
Przygotowanie:
Roladki:
Szynkę kroimy w poprzek włókien w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Suszone pomidory i czarne oliwki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz nakładamy na rozbitą szynkę i zwijamy roladki. Obwijamy bawełnianą nicią lub szpikulcami do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości około 40 min.
Sos bazyliowy:
Bazylię z jogurtem zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem
→ Pieczony filet z indyka z chorizo
→ Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem
→ Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym