Pszenna tortilla


Tortille to okrągłe, cienkie placki sporządzane zazwyczaj z mąki pszennej lub kukurydzianej. W kuchni meksykańskiej są bazą do innych potraw np. fajitas, enchiladas lub burrito. Nadszedł czas, aby zrobić je własnoręcznie, a nie znowu kupować 😉

Pszenna tortilla

Składniki (około 6 tortilli):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony, aż pojawią się rumiane bąble. Upieczone tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę, bo zrobią się suche i łamliwe.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Fajita z kurczakiem

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Chili con carne

Chlebek naan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *