Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą


Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą to danie kuchni meksykańskiej, a do jej przygotowania używa się tortilli kukurydzianych. To pyszna i sycąca potrawa, idealna przede wszystkim dla wielbicieli ostrych smaków. Farsz doprawiony chili, kminem rzymskim, a także kolendrą. Całość polana sosem pomidorowym, posypana startym serem i na koniec zapieczona. Bez wątpienia polecam!

Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydząEnchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Składniki:

  • 6 małych tortilli kukurydzianych (o średnicy 21 cm)
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy (bez zalewy)
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść świeżej kolendry
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • około 100 g sera Cheddar (lub innego np. Parmezan, Grana Padano)

Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą – przygotowanie:

Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, utarty kmin rzymski razem z kolendrą oraz oregano. Lekko zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i drobno posiekane chili. Chwilę podsmażać.  Następnie wlać bulion i pół puszki krojonych pomidorów. Gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i papryka lekko zmięknie. Na koniec dołożyć odsączoną kukurydzę i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Dodać oregano i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Na każdą tortillę nałożyć farsz, zwinąć w otwarty rulon i przełożyć do naczynia do zapiekania (delikatnie posmarowanego masłem lub oliwą z oliwek). Następnie całość zalać sosem pomidorowym i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *