Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą to danie kuchni meksykańskiej, a do jej przygotowania używa się tortilli kukurydzianych. To pyszna i sycąca potrawa, idealna dla wielbicieli ostrych smaków. Farsz doprawiony chili, kminem rzymskim i kolendrą. Całość polana sosem pomidorowym, posypana startym serem i zapieczona. Pycha!
Składniki:
- 6 małych tortilli kukurydzianych (o średnicy 21 cm)
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy (bez zalewy)
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 chili
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- garść świeżej kolendry
- 1/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- około 100 g sera Cheddar (lub innego np. Parmezan, Grana Padano)
Przygotowanie:
Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, utarty kmin rzymski razem z kolendrą oraz oregano. Lekko zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i drobno posiekane chili. Chwilę podsmażać. Następnie wlać bulion i pół puszki krojonych pomidorów. Gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i papryka lekko zmięknie. Na koniec dołożyć odsączoną kukurydzę i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Dodać oregano i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdą tortillę nałożyć farsz, zwinąć w otwarty rulon i przełożyć do naczynia do zapiekania (delikatnie posmarowanego masłem lub oliwą z oliwek). Całość zalać sosem pomidorowym i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Naleśniki zapiekane po meksykańsku
→ Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku
→ Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami
→ Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem