Kimchi jjigae


Kimchi jjigae (김치찌개) to tradycyjny koreański gulasz (w zasadzie gęsta zupa) z kimchi, czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Wersji tego dania jest wiele, moja jest jedną z najbardziej popularnych z wieprzowiną i tofu. To pożywny, rozgrzewający i pyszny posiłek, który ma głęboki smak. Tak jak w przypadku gochujang jjigae podaje się go z miseczką ugotowanego ryżu. Bardzo polecam! 🙂

Kimchi jjigae

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej lub boczku
  • 3 i 1/2 szklanki pokrojonego kimchi (odsączonego)
  • 1 szklanka soku z kimchi
  • 200 g tofu naturalnego
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • mała garstka suszonych anchois (bez głów)
  • kawałek konbu (około 7 x 7 cm)
  • 1 płaska łyżka papryki gochugaru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • około 4 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Szczypior pokroić na kawałki (około 2 cm), cebulki w piórka.

Do garnka wlać wodę, wrzucić konbu.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić suszone anchois. Lekko podsmażyć i dodać do garnka z konbu. Gotować pod przykryciem około 5 minut i przecedzić.

Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę. Podsmażyć i dodać do przecedzonego wywaru. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie dodać pokrojone kimchi, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulkę w piórka, paprykę gochugaru, sok z kimchi, sos rybny, sos sojowy i cukier. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Następnie wrzucić pokrojony szczypior, a na wierzch położyć pokrojone w plastry tofu. Przykryć i gotować jeszcze około 3 minut. Ewentualnie doprawić sosem sojowym lub solą. Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kimchi

Gochujang jjigae

Orientalny gulasz wołowy z batatem

Miso – shiru z tofu i wakame

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.