Kimchi jjigae (김치찌개) to tradycyjny koreański gulasz (w zasadzie gęsta zupa) z kimchi, czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Wersji tego dania jest wiele, moja jest jedną z najbardziej popularnych z wieprzowiną i tofu. To pożywny, rozgrzewający i pyszny posiłek, który ma głęboki smak. Tak jak w przypadku gochujang jjigae podaje się go z miseczką ugotowanego ryżu. Bardzo polecam! 🙂
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej lub boczku
- 3 i 1/2 szklanki pokrojonego kimchi (odsączonego)
- 1 szklanka soku z kimchi
- 200 g tofu naturalnego
- 2 litry wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 dymki
- mała garstka suszonych anchois (bez głów)
- kawałek konbu (około 7 x 7 cm)
- 1 płaska łyżka papryki gochugaru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- około 4 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Szczypior pokroić na kawałki (około 2 cm), cebulki w piórka.
Do garnka wlać wodę, wrzucić konbu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić suszone anchois. Lekko podsmażyć i dodać do garnka z konbu. Gotować pod przykryciem około 5 minut i przecedzić.
Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę. Podsmażyć i dodać do przecedzonego wywaru. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie dodać pokrojone kimchi, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulkę w piórka, paprykę gochugaru, sok z kimchi, sos rybny, sos sojowy i cukier. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Następnie wrzucić pokrojony szczypior, a na wierzch położyć pokrojone w plastry tofu. Przykryć i gotować jeszcze około 3 minut. Ewentualnie doprawić sosem sojowym lub solą. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kimchi
→ Orientalny gulasz wołowy z batatem