Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym


Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym przygotowałam na bazie mleka z nerkowców, które jest bardzo kremowe i w smaku świetnie zastępuje śmietanę kremówkę. Użyłam też japońskiej zielonej herbaty, nie chińskiej. Chińska jest jakościowo dużo gorsza i nie ma tak intensywnego zielonego koloru.

Syrop z limonki pomimo cukru jest kwaskowy, dlatego wystarczy cienka warstwa na wierzchu deseru. Smak matchy i limonki pasuje do siebie idealnie, a całość tworzy pyszny i oryginalny deser. Polecam! 🙂

Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym

Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym

Składniki:

  • 3 szklanki mleka z nerkowców
  • 2 pełne łyżki herbaty matcha
  • 6 – 7 łyżek cukru
  • sok z połowy limonki
  • 4 łyżeczki żelatyny

Syrop limonkowy:

  • 1 limonka
  • 1/2 dużej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • posiekane orzechy nerkowca
  • plasterki limonki

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko z nerkowców i wsypać żelatynę. Odstawić na 10 minut. Następnie wsypać cukier i herbatę matcha. Podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Wycisnąć sok z połowy limonki, wymieszać i przelać do salaterek. Wstawić do lodówki, aż stężeją.

Syrop limonkowy:

Do małego rondelka wycisnąć sok z limonki i pomarańczy (przez sitko). Wsypać cukier i gotować, aż będzie miał konsystencję syropu. Ostudzić i cienką warstwą zalać stężały deser. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie udekorować posiekanymi orzechami nerkowca i plasterkami limonki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasteczka z matchą

Mus czekoladowy z tofu

Kokosowy pudding z chia

Deser jaglany z jagodami i bezą

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.