Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym przygotowałam na bazie mleka z nerkowców, które jest bardzo kremowe i w smaku świetnie zastępuje śmietanę kremówkę. Użyłam też japońskiej zielonej herbaty, nie chińskiej. Chińska jest jakościowo dużo gorsza, a także nie ma tak intensywnego zielonego koloru.
Syrop z limonki pomimo cukru jest kwaskowy, dlatego wystarczy cienka warstwa na wierzchu deseru. Smak matchy i limonki pasuje do siebie idealnie, a całość tworzy bez wątpienia pyszny i oryginalny deser. Polecam! 🙂
Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym
Składniki:
- 3 szklanki mleka z nerkowców
- 2 pełne łyżki herbaty matcha
- 6 – 7 łyżek cukru
- sok z połowy limonki
- 4 łyżeczki żelatyny
Syrop limonkowy:
- 1 limonka
- 1/2 dużej pomarańczy
- 3 łyżki cukru
Do dekoracji:
- posiekane orzechy nerkowca
- plasterki limonki
Przygotowanie deseru z herbatą matcha i syropem limonkowym:
Do rondelka wlać mleko z nerkowców i wsypać żelatynę. Odstawić na 10 minut. Następnie wsypać cukier i herbatę matcha. Potem podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Wycisnąć sok z połowy limonki, wymieszać i przelać do salaterek. Na koniec wstawić do lodówki, aż stężeją.
Syrop limonkowy:
Do małego rondelka wycisnąć sok z limonki i pomarańczy (przez sitko). Wsypać cukier i gotować, aż będzie miał konsystencję syropu. Ostudzić i cienką warstwą zalać stężały deser. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie udekorować posiekanymi orzechami nerkowca i plasterkami limonki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: