Pudding chlebowy z sosem waniliowym


Pudding chlebowy z sosem waniliowym

Pudding chlebowy to klasyczny angielski deser przygotowany z czerstwego pieczywa i bardzo łatwy do zrobienia. W XI-wiecznej Anglii z powodu biedy wykonany był z chleba, cukru, wody i przypraw. Dopiero w XIII wieku przepis ewoluował i zaczęto dodawać mleko, jajka i suszone owoce (zazwyczaj rodzynki).

Pudding chlebowy podałam z sosem waniliowym, który idealnie pasuje do tego deseru. Zamiast sosu świetnie sprawdzi się też gałka lodów waniliowych położona na gorącym puddingu. Dzięki topniejącym lodom powstanie pyszny kremowy sos. Całość tworzy idealną harmonię smaków.

Do przygotowania tego deseru użyłam suszonych daktyli, ale można zastąpić je rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Można też wrzucić posiekane orzechy, które dodadzą chrupkości. Pudding z chleba sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na deser.

Pudding chlebowy z sosem waniliowymPudding chlebowy z sosem waniliowym

Składniki na pudding z chleba z sosem waniliowym:

  • 3 i 3/4 szklanki czerstwego pieczywa (np. chałka, chleb tostowy, bułka paryska) pokrojonego w kostkę (około 2 cm)
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki domowego cukru waniliowego (lub zwykły cukier i ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii)
  • plasterek masła
  • 4 suszone daktyle (lub łyżka rodzynek)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

Przygotowanie puddingu chlebowego z sosem waniliowym:

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem (użyłam dwóch małych o wymiarach 12 cm x 19 cm) i wrzucić pokrojone pieczywo. Suszone daktyle posiekać i wmieszać w pieczywo.

Do miseczki wbić jajka, wlać mleko i dodać domowy cukier waniliowy oraz cynamon. Roztrzepać. Następnie masą jajeczną zalać całość. Przyciskać lekko widelcem, aż całe pieczywo nasiąknie płynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 45 minut. Pudding z chleba podawać na gorąco polany sosem waniliowym.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *