Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili


Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili to aromatyczna propozycja na kanapki, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Świetnie smakuje na świeżym, chrupiącym pieczywie. Do jej zrobienia użyłam 1/2 papryczki chili, ale ilość można dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie lubicie ostrych smarowideł to dajcie mniej lub nie dodawajcie wcale.

Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chiliPasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili

Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili – składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g sera feta
  • 1/2 papryczki chili
  • około 15 małych zielonych oliwek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz

Przygotowanie pasty z jajek:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przełożyć do miseczki. Dołożyć ser feta i wszystko mocno rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać drobno posiekane oliwki oraz papryczkę chili, majonez, ketchup, oregano i bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i opcjonalnie solą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *