Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili to aromatyczna propozycja na kanapki, a j wietnie smakuje na świeżym, chrupiącym pieczywie. Do jej zrobienia użyłam 1/2 papryczki chili, ale ilość można dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie lubicie ostrych smarowideł to dajcie mniej lub nie dodawajcie wcale.
Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili
Pasta jajeczna z fetą, oliwkami i chili – składniki:
- 6 jajek
- 200 g sera feta
- 1/2 papryczki chili
- około 15 małych zielonych oliwek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- sól (opcjonalnie)
- pieprz
Przygotowanie pasty z jajek:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przełożyć do miseczki. Dołożyć ser feta i wszystko mocno rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać drobno posiekane oliwki oraz papryczkę chili, majonez, ketchup, oregano i bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i opcjonalnie solą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: