Polędwiczki z indyka z sosem Worcestershire, chili i czosnkiem niedźwiedzim to pomysł na smakowity obiad dla miłośników chudego mięsa. Danie sprawdzi się na co dzień oraz na wyjątkowe okazje. Sos Worcestershire , w połączeniu z czosnkiem niedźwiedzim i papryczką chili idealnie .
Polędwiczki z indyka to delikatne mięso, które trzeba odpowiednio potraktować, aby po usmażeniu nie okazały się suchą podeszwą 😉 Zbyt długie smażenie spowoduje, że mięso będzie suche. Przygotowane według tego przepisu są soczyste i przepyszne! Pasują do ziemniaków, ryżu czy sałatek.
Polędwiczki z indyka z sosem Worcestershire
Składniki:
- 2 polędwiczki z indyka (około 400 – 450 g)
- 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 1/2 papryczki chili (lub mniej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie polędwiczek z indyka z sosem Worcestershire:
Polędwiczki z indyka oczyścić z błonek i przełożyć do miseczki. Potem dodać czosnek niedźwiedzi, drobno posiekaną papryczkę chili, sól i pieprz. Obtoczyć mięso.
Na patelni rozgrzać oliwę, położyć polędwiczki i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z dwóch stron. Z każdej strony około 4,5 – 5 minut, nie dłużej bo będą suche. Następnie wlać sos Worcestershire i nadal smażyć, aż sos odparuje, w międzyczasie dwukrotnie przewrócić mięso na drugą stronę. Pod koniec dodać masło i wymieszać. Usmażone polędwiczki przykryć pokrywką i odstawić na około 2 – 3 minuty, żeby mięso odpoczęło.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Wygląda smakowicie! Czy można dodać więcej przypraw, żeby było bardziej wyraziste?
Nie trzeba, polędwiczki są bardzo aromatyczne 🙂